Arhitectura si Design Interior

date de contact

Ne gasiti si pe

Blog

Oradea – Sinmartin incotro?

Scrisoare deschisa adresata primarului Municipiului Oradea, Ilie Bolojan

Stimate Domnule primar Ilie Bolojan,

În primul rând doresc să vă transmit că salut această inițiativă de alipire a comunei Sînmartin la municipiul Oradea în special datorită posibilităților de dezvoltare pe care le capătă teritoriul ocupat de aceste localități. Această alipire o văd de maxima urgență având în vedere modul greșit, haotic și nesănătos (canceros chiar dacă luăm în considerare posibilitățile de „vindecare”) în care s-au dezvoltat extins din punct de vedere urbanistic localitățile din Zona Metropolitană Oradea. Aceste dezvoltări  investiții imobiliare nesănătoase au afectat cu precădere zona stațiuniunilor Băile Felix și Băile 1 Mai, unde din lipsa unor regulamente urbanistice severe și datorită permisivității administrației locale, aceste stațiuni au ajuns să fie sufoca(n)te , obositoare, și chiar neatractive pentru o bună parte din locuitorii orașului Oradea, aceștia găsind la aproximativ 70km de graniță alternative mai bune în ceea ce privește turismul balnear.

Având în vedere aceste aspecte, dar și faptul că Oradea a avut o dezvoltare relativ sănătoasă fiind constantă în direcțiile de dezvoltare pe care și le-a impus (excluzând câteva cazuri izolate), consider că este mult mai bine ca de dezvoltarea localităților cuprinse în comuna Sînmartin să se ocupe Primăria Oradea. Problema principală care apare este că până în momentul de față nu am fost informat asupra modului în care își propune Primăria Oradea să reglementeze dezvoltarea urbanistică din comuna Sînmartin în condițiile în care  noul PUG se află în curs de avizare, iar acesta nu cuprinde și comuna Sînmartin. Așadar aș dori să vă adresez următoarea întrebare:

Cum plănuiți să gestionați această extindere a intravilanului Municipiului Oradea în condițiile în care noul PUG nu ține seama de teritoriul comunei Sînmartin și în condițiile în care actualele regulamente urbanistice după care se dezvoltă extinde comuna Sînmartin și-au demonstrat ineficiența  ?

Dacă această alipire se va concretiza, cred că unul din primele lucruri pe care va trebui sa îl faceți este să comandați o actualizare a acestui Plan Urbanistic General care să conțină și teritoriul comunei Sânmartin. În caz contrar extinderile haotice care au loc în prezent vor continua și după alipire și singurul convenient important al alipirii va rămâne acela că se vor atrage mai multe fonduri la bugetul local, dar acești bani nu vor putea fi folosiți inteligent în lipsa unui plan de dezvoltare bine documentat. Totodata consider că de actualizarea PUG-ului ar trebui să se ocupe aceleași firme pentru a exista o legătură între conceptul de dezvoltare urmărit pentru Oradea și cel urmărit pentru comuna Sînmartin, iar dacă acest lucru nu este posibil, atunci trebuie evitată atribuirea unui astfel de proiect, de foarte mare importanță, unor persoane lipsite de experiență și viziune în domeniul urbanismului cum s-a întâmplat cu zona centrala a orașului.

Sper să țineți cont de această întrebare care v-am adresat-o pentru că în lipsa unor acțiuni/reglementări din partea Primariei Oradea, este foarte posibil ca la scurt timp după alipire să-și facă apariția dezvoltatorii investitorii imobiliari care vor dori să speculeze creșterea prețului terenului prin reparcelari și construcții iresponsabile care vor pune în cârca administrației locale o mulțime de probleme imposibil de remediat datorită costurilor.

Cu respect,

Cristian Savu

26.04.2015

Coments 1

  • unu

    Total de-acord, doar ca pan-acuma primaria oradea nu avea cum sa intervina la PUG-ul comunei, dat fiind ca este UAT separat, cu administratie proprie.
    Doar dupa ce trece referendumul si se aproba, se poate actualiza planul urbanistic si pentru comuna alipita, noua parte a orasului. Sincer, pot sa zic ca si pentru mine, personal, asta e unul din principalele motive pentru alipire, chiar mai important decat rovinieta, OTL, etc…:)
    Doar ca io nu-s nici primar, nici in primarie cu pile la primar. Intrebarea se poate transmite si via facebook, via site-ul referendumoradea.ro (sectiunea inttrebari si raspunsuri) or ca si o petitie la site-ul primariei, oradea.ro..

Add Comment